improvizacije donose kvalitet !

Rovim neki dan po zamrzivaču i nadjem super komadinu teletine što je prije jedno mjesec ‘ dva dana kupih u onoj mesari između Viteza i Travnika.

Ali komadina je prevelika za to večer, trebao bih pozvati komplet bližu familiju da se to pojede.

Prvo naravoučenije, razrezati velike komeda na nekoliko manjih. ( a znao sam i prije nego mi to veče bilo mrsko)

Eh kako se izvaditi iz situacije kad mi se ne poziva komplet bliža familija, a i kad bih je pozvao, pola ne bi došlo zbog obaveza raznih…

E vako:
odlediš taman tolko da se može narezat na manje komade. (aha to sam propustio prvom prilikom)
odvadiš dio za večeru i napraviš već nešto s tim.
ostatak pajcuješ !

sastojci za pajc: muškatni oraščić rendani, lovorov list, soja sos, dvadesetak zrna crnog i desetak zrna bijelog bibera. može i malo bijelog vina.
sve to promješaš sa ranije izrezanim komadima. odstoji to jedno 10 – 15 minuta. prebaciš to u plasticnu posudu sa polopcem. zalijes  sa malo kvalitetnog ulja i opet promješaš. poravnaš i onda opet svu masu preliješ uljem.
garantujem sedam dana super klope na bazi ovog pajca !

evo šta nađoh za muškatni oraščić:

Stablo muškatnog oraščića potječe s otočja u Indoneziji. U 100 g mirisnog začina kriju se 533 kcal. Bogat je kalijem, kalcijem, fosforom, magnezijem, a ima i nešto cinka. Kako stajanjem gubi svoj specifičan, ugodan miris, muškatni je oraščić najbolje kupovati cijeli.

 

documentary
pored seada i nihada o meni se brinu još Stariša, alias Bob Guchone, Luka Perović, Stariša, MELINA KAMERIĆ, DMAJA (dopisnica iz Austro-ugarske monarhije),Žaklina E. KENEDY (ekspertica za Italiju i dopisnik iz Australije na privremenom radu u Sarajevu, povremeno Šoba nešto sroči svima, a mi objavimo, Blecker-Decker, nešto se jednostavno prepiše, a nešto objavi uz odobrenje eminentnih autora rasprostranjenih širom planete...

1 komentar

Komentariši