Egzotični fast food za dvoje uz sastojke koje imate na domaćem tržištu

Komade purećeg mesa izrežete na tanke komade (300 do 350 grama). Ubacite ih u pajc koji sadrži: soja sos,  nouc mam sos (sa ovim sosom ne treba pretjerivati,  dovoljna je kafena kašika), 1 decilitar bijelg vina (ili za strejt islamik verziju – dvije supene kašike razmućenog jabukovog sirćeta sa vodom tako da ispadne 1 decilitar), čehne bijelog luka sitno narezano, pola rendanog oraščića i punu supenu  kašiku smeđeg šećera.

Puretina i pajc se zamješa i pajcuje jedno 20 minuta do pola sata.

Na zagrijan wok (ili teflon tavu) se salije maslinovo i suncokretovo ulje. (da pokrije dno)

Onom spravom koja izgleda kao velika pinceta – recimo kuharskim mašicama, na ucvrkalo (ili što kažu vrelo) ulje u wok se ubace komadi puretine. Slijedi bitan dio; puretina se prži dok ne dobije blage tragove smeđe boje. U ovim trenutcima koji traju 1,5 do 2 minute potrebno je puno prisustvo kuhara koji prevrće komade, pazi da se tanji komadi ne preprže, a deblji ne ostanu živi iznutra.

Nakon ovog dijela dolazi laganiji dio, sa ostatakom pajca, puretina se prelije i vatra smanji sa šestice na trojku ili dvojku, zavisi koliko imate vremena provesti za šporetom…   

Ukoliko ostanete na većoj temperaturi, moguće je da se jelo prelije sa decilitrom vode (ili jos bolje vina. Ovdje ne dolazi u obzir razmućeno sirće, vjerujte na riječ, probao sam)

Kada se sos blago zgusne, ova klopa je spremna. Treba je služiti odmah ili je pohraniti maksimalno 5-6 minuta na neko mjesto da očuva toplotu (ja je stavim u mikrovalnu  i zatvorim vrata, naravno ne palim mikrovalnu, to bi bila katastrofa)

Za ovih 5- 6 minuta možete spremiti pomfri kao dodatak. (ja više volim rižu, ali to zahtjeva sinhronizaciju tj. istovremenu pripremu oba jela što početnicima ne bih preporučio ;-))).

Kao dodatak ukoliko je opcija pomfri – dobro ide čista kupus salata začinjena svježe mljevenim biberom, krupnom morskom solju (da hrska kad zagrizeš), jabukovim sirćetom i uljem (sojino ili blago maslinovo).

Ako je pak u opciji riža, salata i nije neophodna, možda malo svježeg paradajza, za ljubitelje paradajza… (meni ne ide, ali nadje se neko ko voli).

Probajte, pa javite valja li…

 

documentary
pored seada i nihada o meni se brinu još Stariša, alias Bob Guchone, Luka Perović, Stariša, MELINA KAMERIĆ, DMAJA (dopisnica iz Austro-ugarske monarhije),Žaklina E. KENEDY (ekspertica za Italiju i dopisnik iz Australije na privremenom radu u Sarajevu, povremeno Šoba nešto sroči svima, a mi objavimo, Blecker-Decker, nešto se jednostavno prepiše, a nešto objavi uz odobrenje eminentnih autora rasprostranjenih širom planete...

Komentariši